top of page
Search

Mišići jezgra našeg tela – centar vitalnosti i stabilnosti



Lebdeći sistem

U centralnom delu našeg tela nalazi se velika grupa mišića koju čine 29 pari mišića i naziva se popularno Core ili Jezgro tela.

Tu grupu čine duboki kičmeni mišići, mišići karličnog dna i abdominalni mišići.


Zbog čega su oni važni?

Prosečna osoba koja radi za stolom provede i do 50 časova nedeljno sedeći i na taj način slabi jezgro i čini svaku fizičku aktivnost napornom.

Ti mišići su zona vitalne energije u telu gde se preseca 72000 suptilnih nervnih vlakana. Na drugom nivou taj deo je središte naše podsvesti i sedište naše latentne kreativnosti.


Fizički aspekt

Jezgro se zapravo sastoji od mnogo različitih mišića koji stabilizuju kičmu i karlicu, prostirući se celom dužinom torza. Kada se stisnu ovi mišići oni stabilizuju kičmu, karlicu i rameni pojas i stvaraju čvrstu osnovu za podršku telu. Tada smo u mogućnosti da generišemo snažne pokrete ekstremiteta. Jezgo omogućava da stojite i krećete se uspravno. Kada je ono slabo telo se spušta ka dole, a jako pomaže u kontroli kretanja, prenošenju energije, promeni telesne težine, kretanju u bilo kom pravcu, rasporedjuje težinu i štiti ledja. Smanjuje habanje kičme i omogućava vam da duboko dišete.


Emocionalni aspekt

Naši mišići konstantno reaguju i memorišu sve životne situacije. Ranjivo jezgro otkriva nerešene strahove koji se zadržavaju u donjem abdominalnom delu i stvaraju gastro – intestinalne poremećaje. Ovi mišići nose osobine lične moći, proaktivnosti kao i direkcije u životu. Jačanjem ovog dela tela podiže se nivo samopuzdanja a smanjuje se prebacivanje odgovornosti za ono što nam se dešava na druge. Kada nemamo ličnu moć mi je želimo kompenzovati kroz hranu, kupovinu odeće i obuće ili gomilanje informacija koje nam ničemu ne služe i na taj način umesto da idemo sa što manje trošenja energije ka cilju mi pažnju rasipamo na sporedne stvari i dešavanja.


Geometrijski aspekt

Posmatrajte svoje mišiće kao čvrstu centralnu vezu u lancu koji povezuje gornji i donji deo tela. Šta god da radimo od svakodnevnih pokreta podizanja, okretanja, igranja ili vežbanja potrebni su nam mišići jezgra. Bez obzira koje mišiće jezgra aktivirate oni se prirodno rasprostiru ka gornjim i donjim susednim vezama, pa tako slabi i ne funkcionalni mišići jezgra mogu da naruše funkcionisanje vaših ruku i nogu. To iscrpljuje snagu iz mnogih poteza koje napravite. Pravilna izgradnja i aktivacija vašeg jezgra povećava snagu.


Duhovni aspekt

Ako naša baza (jezgro) koja nas prebacuje u prostor nije uskladjena sa našom istinskom svrhom potrebno je da pronadjemo sredinu koja će obnoviti tok u našem životu. Ako smo ukočeni slabimo parasimpatički nervni sistem i nismo proaktivni i samim tim kada nemamo uticaj nad svojim životom. Jedino u laganom telu se otvarate ka višim putevima postojanja.


Vrste pokreta

Izometrijsko istezanje u kombinaciji sa asanama koje u isto vreme aktiviraju ledjne i stomačne mišiće. Mešavina pulsirajućih abdominalnih obrtaja

Vežbe sa platnom koje zahtevaju potpuni fokus na jezgro- Lebdeći sistem.

333 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page