top of page

Često postavljana pitanja 

Svila, montaža, Ljuljanko

Kako se montira svila?

  • Ima više načina montaže svile, u zavisnosti od vaših mogućnosti okačićete je na drvenu gredu, betonski plafon ili noseću gredu, ili samonoseću konstrukciju. Opširnije pročitajte ovde 

Da li u kompletu dobijamo sve što je potrebno za montažu? 

  • Kada šaljemo komplet svile nikada ne šaljemo opremu za montažu usled različitih plafona u kućama i stanovima ali možemo da vas posavetujemo i predložimo rešenje, i uputimo na majstora ako vam je potreban (trenutno samo na teritoriji Beograda).

Razlika izmedju 4m  i  5m dužine svile 

  • Svila od 4 metara dovoljna je za osnovno vežbanje Lebdećeg sistema kao i podrška  pri inverziji, ekstenziji i rotaciji na časovima joge, pilatesa, fitnesa ali i dopuna bilo kom sportu posebno gde istezanje predstavlja veliki izazov.

  • Svila od 5 metara je potrebna ako želite da izvodite akrobacije u vazduhu gde se okrećete oko svile ili svila oko vašeg tela po više puta i samim tim je potrebno više materijala. Takođe visokim ljudima će odgovarati više svile pa njima čak preporučujem i svilu od 6 metara ukoliko žele da se bave akrobacijama. Veće dužine se svakako preporučuju zbog osećaja većeg prostora pri izvođenju lebdećeg performansa i plesova na svili. 

Koja je razlika između svile za vežbanje i ljuljaške Ljuljanko?

  • Osnovna razlika je u vrsti platna i dimenzijama. Svila za vežbanje je velikih dimenzija - širina 2,8m i dužina od 4m pa sve do 6m u zavisnosti od upotrebe. Materijal platna je najlon trikot a još se zove i svila zbog sličnosti sa pravom svilom. Veoma malo se rasteže, čvrsto je i stabilno platno.

  • Ljuljanko za decu, igranje kao i senzorna ljuljaška ima manju širinu platna 1,75m i dužinu 3m. To platno ima određeni procenat elastina u sebi, što ljuljašku čini rastegljivom i zabavnom za decu i igru. Materijal platna je polytricot.​

  • Sva platna su izuzetno jaka i izdržljiva (preko 150kg), prijatna su za kožu, dišu i prilagođavaju se svakoj anatomiji. I jedno i drugo platno mogu da koriste i deca i odrasli ali deca više vole Ljuljanka zbog elastičnosti, a vežbačima više odgovara svila zbog velikih dimenzija i stabilnosti.

Kako se održava svila?

 

  • Svila koja se redovno koristi potrebno je na svakih 7. do 10. dana da prodje kroz hladnjo pranje u mašini na 30 ili 40 stepeni.  ( ne preporučujem omekšivače kako bi svila postigla malo „grublju“ strukturu za lakše i duže držanje svile pod rukom dok ste u vazduhu.)

  • Potrebno je da pre pranja samo sklonite metalni deo , karabiner  a svilu i malu traku koja se nalazi ispod poveza na svili možete ostaviti da se zajedno operu.

  • Zanimljivost : Tek otvorena svila je toliko mekana i klizava pod rukama što otežava izvodjenje trikova u vazduhu, nakon pranja svila dobije čvršću strukturu koja se ne kliza pod rukama i omogućava lakše izvodjenje okretanja i trikova u vazduhu.

bottom of page