top of page
Search

Fascia i Aerial yoga



Šta je fascia?


Zamislite beličastu tanku paukovu mrežu koja se nalazi oko svakog organa, mišića, kosti u vašem telu, kao nekakva providna folija koja drži sve na svom mestu u telu.


U našem telu postoje četiri vrste tkiva: mišićno, nervno, epitelno i vezivno. Fascija je vezivno tkivo.

Komponente od kojih se sastoji fascija su:

Kolagen – vrsta proteina čija su vlakna dugačka i jaka, mogu deset hiljada puta veću težinu da podnesu.


Elastin - koji omogućava da se tkiva istežu i apsorbujui šok, koji nastaje skakanjem i trčanjem.


Osnovna supstanca- ova supstanca omogućava mišićnim vlaknima da lako klize jedan preko drugog.


Svaki ožiljak nastao povredom fizički, operativni ožiljak ili emotivni ostaje upisan na fasciji. Tada se njena struktura menja, npr. posle operacije povećava se kolagen i na tom mestu su smanjeni pokreti.

Svaki stres se stavlja u fasciju pa ćete nakon napornih i teških dana ili životnog perioda primetiti da su ukočena ramena, osećate ledja „kao kamen“ , napetost u vratu itd.

Fascija zahteva redovno kretanje i hidrataciju organizma, ali obzirom da postoje više tipova ovog omotača samim tim u našem telu se nalaze i teško pristupačni delovi pa je neophodan dublji kontakt sa tkivom. To su uglavno poznate masaže, vežbanje sa rolerima i lopticama kao i jin joga a ono što je posebno efikasno jeste Lebdeće vežbanje na svili danas u svetu poznato kao Aerial yoga.


Kako deluje svila (aerial hammock) na telo?

Ukoliko dodjete na čas Lebdećeg vežbanja prvo što će vam biti neobično jeste „žuljanje“ svile usled pritiska na telo . A to ustvari svila pritiska vašu fasciju, prodire duboko u tkivo, steže ga i nakon popuštanja vaša fascija je pokretljivija i podmazana, ali i za to treba imati postupnost odakle je najbolje početi i pod kojim uglom postavljati svilu ili mekšu tkaninu (www.ljuljanko.rs) kako ne bi telo doživelo stres i vi ubrzo zbog žuljanja odustale od te vežbe na platnu.

I ima jedan poseban detalj u Lebdećem sistemu vežbanja, a to je da kontinuirana kompresija svile na fasciju budi pohranjene emocije za koje nismo želeli znati jer nam je tako bilo lakše u odredjenom trenutku. Zato kada dodje onaj magični deo časa a to je odmor u svili imamo osećaj kao da smo se oslobodili ili otpušili neki ventil i sada nam je lakše, nekada dodje i do suza u platnu jer je telo dugooo čuvalo stresove kao svojinu i sam osećaj lebdenja osim platna proizvela je i opuštena fascija.


Rad na fasciji je holistički pristup telu, a svila je potpuno nov pristup u radu sa fascijom tako i sama se svakim danom iznenadim novim uvidima u radu sa svilom.

162 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page