top of page
Search

Kružne prostirke za vežbanje

Updated: Feb 14

Ljudska svest je 360 stepeni pa i svest o kretanju je deo tog punog kruga, a posebno vežbanje.

Iz tog razloga su me oduvek privlačile kružne prostirke za vežbanje. A posebno kada bi htela da izadjem sa pravougaone prostirke i spustim nogu na hladan pod ili pločice (u zavisnosti od toga gde vežbam).


Sa kružnom prostirkom mogućnost okretanja je daleko veća kao i kreativnost vežbanja. Sam oblik prostirke te inspiriše da izađeš iz već postojeće zone standardne prostirke pravougaonika.

Poseban benefit ove prostirke jeste što kao vežbač ne morate rotirati prostirku svaki čas kada vas instruktor zamoli da se okrenete na drugu stranu. A još veća prednost jeste za onoga ko objašnjava i vodi čas jer može iz svakog pravca da se postavi bez da okreće leđa vežbačima.


Meni kao instruktorki koja najviše vodi časove putem Zooma i Skaypa posebno je važno da uvek budem okrenuta ka kameri kako bi bila što fokusiranija na položaj vežbača na drugom ekranu.


Kružna podloga od 140 cm prečnika može biti nedovoljna za izuzetno visoke ljude kao i u položajima koji izlaze van standardnih vežbi (npr. položaj daske ili psa koji želimo da pojačamo tako što ruke i noge udaljavamo jos više od centra tela). Ali sedeti u centru ove prostirke deluje umirujuće na um a povećava udobnost položaja tela kada znate da ste okruženi vašom podlogom sa divnom cvetnom mandalom.




Kružni mat i svila

Aerial hamok ili svila i prostirka su neraskidivo povezani ukoliko je pod ispod svile klizav ili hladan. U tom slučaju ćemo koristiti podlogu. E tu je važno da podloga bude čvrsta a da pod jakim pritiskom a često i brzinom kontakta između tela i podloge ne dođe do pomeranja, gužvanja i proklizavanja. Imala sam toliko takvih situacija koje sam pokušala da dočaram u videu ispod ovog teksta.



Okrugli mat je težak 5,5 kg  od poliuretanske je gume što joj daje veću moć amortizacije i prijanjanja za podlogu. Samim tim neće se pomerati kada se jako odgurujete od prostirku rukama ili nogama dok vam svila daje dodatnu snagu i brzinu.


Kružne prostirke su sjajan način da promenite ambijent vežbanja ali i kada poželite da se vratite svojim starim prostirkama pravougaonog oblika.


Za mene lično aerial hamok ili svila za vežbanje je dobila svoj komplet sa ovom kružnom podlogom.

Vi mi pišite vaša iskustva.





Pozdrav sa Rtnja


42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page