top of page
Search

Ljuljanko i deca

Lebdeća vežbanja kao deo dečijeg razvoja


Ljuljanko kao senzorna, kognitivna i telesna podrška u dečijem psiho-telesnom razvoju.


Kada pogledate vaše dete u igri da li pomislite odakle mu toliko energije ili kažete sebi da će se jednom i na plafon popeti ili vas jednostavno podseti na malo majmunče. Dete u sebi nosi toliku količinu energije ili životne sile sa kojom bi moglo da poleti ali kada takva jedna energija poteče kroz mali dečiji sistem ukoliko se ne usmeri to prelazi u haotično trošenje kroz skakanje, trčanje i nesigurne pokrete. Ili druga strana ove vrste pražnjenja jesu igrice sa sadržajem koji podiže adrenalin i na taj način dete se bez upotrebe svojih telesnih sposobnosti prazni kroz psovanje, vikanje na ekran ili pokrete tela koji simuliranju npr. vožnju kola i sl.


Najbolje vežbanje za svako ljudsko biće jesu vežbe gde je centralni i vegetativni nervni sistem uključen u isto vreme u procesu vežbanja, što znači da treba da osmišljavamo kroz pokrete cilj i svrhu kao i da rešavamo odredjene zadatke (prepreke ili teškoće) kako bi napredovali ili došli do željenih rezultata.


Vežbanje sa Ljuljankom upravo dozvoljavaju deci da iskoriste svoju kreativnu energiju, kognitivne veštine u prijateljskom okruženju, da li u svojoj sobi ili u specijalizovanim salama gde se vežba Lebdeći sistem joge, pilatesa ili fitnesa.

Kroz penjanje i ljuljanje u vazduhu deca razvijaju snažan osećaj ravnoteže kroz ono što je poznato kao vestibularni sistem a na Ljuljanku oni mogu da dožive kretanja u različitim pravcima i poboljšaju prostornu orijentaciju. Pored toga kroz pokrete kompresije, vuče platna u zglobovima deteta podstiče se rad proprioceptora. To znači manje razbijenih lampi, manje modrica i udaraca od divljih i nespretnih sudara i padova. Jačanje propriocepcije kod deteta pomaže u regulisanju nervnog sistema. U vežbanju sa Ljuljankom vaše dete dobija veliku izloženost taktilnom osećaju koji takodje pomaže u boljoj organizaciji u mozgu.

Interakcija sa Ljujankom ne samo da pruža bolji taktilni i senzorni unos informacija u telesni sistem već pomaže i u razvijanju motoričkih sposobnosti povezanih sa snažnim rukama kao što je pisanje i upotreba pribora za jelo. Mnoge poze koje se uče u Lebdećim igraonicama ili kući na Ljuljanku jačaju jezgro tela ili trbušni zid i mišiće ledja što doprinosi boljem držanju tela i sprečava buduća povredjivanja (padove i sl.). Dete koje odlazi u inverzije (obrnute) položaje dovodi svežu krv do mozga, ishranjuje ga što poboljšava samoregulaciju i pomaže u pravilnom razvoju mozga a ovi elementi kada se povežu sa sporijim meditativnim disanjem mogu pomoći deci sa anksioznošću ili poremećejem pažnje da pronadju novootkriveni osećaj smirenosti.


Koje su kognitivne koristi?

Pažnja i fokus

Lebdeće pozicije u vazduhu zahtevaju daleko više koraka u vežbanju nego na čvrstoj podlozi, deca moraju da se fokusiraju inače ispadaju iz viseće ljuljaške Ljuljanko koja se inače podešava po visini deteta. Kompleksni položaji zahtevaju radno pamćenje, motorno planiranje i svest, kognitivne veštine višeg nivoa potrebne za samoregulisanje ponašanja. Lebdeći sistem vežbanja poboljšava sposobnost da se bude manje reaktivan i svesniji toka misli i govora. Svaki put kada vežbamo novu veštinu mi gradimo novi neuronski put, tako da se kroz istraživanje pokreta na Ljuljanku u kući ali i na časovima Lebdećeg sistema vežbanja deca grade čitavu neuronsku mrežu.

Jedan od prvih studija gde je postavljeno i organizovano grupno vežbanje na Ljuljanku za decu jeste u Sarajevu i njihova zajednica se zove Leptirko (fb stranica) a instruktorka te zajednice nakon samo mesec dana vežbanja sa decom primećuje kako se veliki broj mišićnih grupa aktivira kroz vežbanje a deca su stekla veće samopouzdanje.


I ono što je najbitnije jeste da je ovo neverovatno zabavno ...


Vežbanje na Ljuljanku ima prednosti koje bih mogla na više stranica pisati ali ako želite da se informišete o celom konceptu vežbanja kao i samoj Ljuljašci Ljuljanko pratite naš sajt kao i fb stranicu Ljuljaška Ljuljanko.




145 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page