top of page
Search

Propriocepcija i Lebdeći sistem joge



Lebdeći sistem vežbanja

Propriocepcija je relativno nov termin ali veoma važan naročito za treće doba života a veoma karakteristično i za ovo doba godine. Danas postoje proprioceptvni treninzi na neravnoj površini, kao i u jogističkom vežbanju u balans pozicijama, ali uglavnom je nepoznato da ovakvi treninzi na platnu možda i najbrže deluju i poboljšavaju sistem za ravnotežu. E sada ću postupno deo po deo kao puzzle da povežem sistem vežbanja na platnu i sistem ravnoteže (osećaj za telo u prostoru).


Šta su proprioceptori ?

To su receptori koji se nalaze u mišićima, tetivama i zglobovima. Ovi receptori odgovaraju aktivnom kretanju i gravitaciji. Oni su kao prenosioci informacije od mišića do CNS (Centralnog nervnog sistema) o izduživanju ili skraćenju mišića i kada se desi nagli pokret oni neverovatnom brzinom alarmiraju CNS a onda se desi nešto kao „grč“ koji ne dozvoli da se ide dalje i dublje u neki pokret . To može da bude prilikom velike želje da se na joga času udje u krajnji položaj ili prilikom pada kada su ovi receptori naročito važni. E ovde ćemo reći da su proprioceptori deo sistema za ravnotežu.


Šta čini sistem za ravnotežu?

-Vizuelni sistem koji nam govori gde se nalazimo

-Vestibularni a to je mreža kanala u ušima(obaveštava nas o položaju naše glave)

-Proprioceptivni sistem-obaveštava nas o različitim dužinama mišića, kao i o opterećenju sile koja prolazi kroz mišiće.


Svi ste već čuli da sa godinama se menja gustina kostiju (Osteoporoza) i da zbog toga kosti postaju „sundjerastije“ ali isto tako sa godinama slabi i vestibularni sistem i samim tim narušava se ravnoteža.

E sada zamislite da starija osoba sa slabim kostima i lošom ravnotežom koja na snegu treba samo otići do prodavnice ili izaći iz kuće iz bilo kog razloga a onda pada na najmanjoj poledici i kreće prelom koji kada smo mladji se brzo regeneriše a kod starijih osoba to su obično teške operacije i velike komplikacije.


Najbolja preventiva za ravnotežu i funkcionalno telo?

Jeste podsticanje (provociranje) receptora kroz vežbe ravnoteže, antigravitacione vežbe i vežbanje na neravnom terenu koji je blago nestabilan.


Lebdeći sistem kao najbolja investicija za treće doba.

Kada kažem da je ovo investicija odnosno ulaganje u svoj sistem za ravnotežu ne kažem da ljudi koji su već u 7 ili 8 deceniji života ne mogu vežbati (mogu i to se zove - restorativni lebdeći sistem) već da je najbolje početi u periodu kada je neuro-mišićna-skeletna struktura jaka i zdrava.

Najveći broj proprioceptora (receptora) se nalazi u stopalu, vratu i sakroilijačnoj oblasti.

Kada se lagano ljuljate na jednoj nozi stojeći na skupljenom platnu ili kada ste u poziciji npr. Virabadrasane (Ratnik pozicija iz joge) u raširenom platnu ili okrenuti naopačke gde se vaš vrat može slobodno kretati jer vas drži platno na kukovima i nema pritiska na vrat, vi tada izazivate, provocirate vaše proprioceptore. Mišići moraju brzo odgovoriti da bi se suprostavile sile koje poremećena ravnoteža stavlja na telo. Kada ovako pripremite telo redovnim vežbanjem povreda je manje verovatna jer će u iznenadnom trenutku vaši proprioceptori brzo odreagovati i dovesti telo u ravnotežu ili najbezbedniji položaj.


Lebdeći sistem vežbanja se bavi obrazovanjem i mudrošću tela a svi znate da je obrazovan i mudar čovek zaštićen od povredjivanja usled banalnih životnih situacija, analitičan i pažljiv kod komplikovanih, i ekspeditivan kod iznenadnih. Isto je i sa telesnim delom našeg postojanja.


Ovde sam vas samo informativno upoznala sa ovom temom kako bi imali još potpuniji uvid u vaše telo i njegovo osvešćivanje. Nije mi cilj da ovaj tekst bude stručan već razumljiv. Na kursu Ledećeg sistema (Modula 2) ceo sistem se prenosi na praktičnu nastavu.


Više o kursu i sistemu vežanja možete pogledati na www.lebdecisistem.rs/obuka-instruktora-lebdeca-joga

194 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page