top of page
Search

Restorativna joga u platnu


Restorativno vežbanje

Autor: Tijana Marić


Restorativni sistem vežbanja u platnu je nežni i isceljujući stil joge sa platnom kao podrškom za telo prilikom izvođenja položaja. Ova moćna metoda fokusira se na izvođenje serije blagih pokreta koji otvaraju kukove i kičmu čine fleksibilnijom pri čemu istežu i opuštaju mišiće. Restorativnu tehniku vežbanja u platnu čine potpune inverzije tela zajedno sa raznim formama istezanja i uvrtanja kičme i razgibavanja i otvaranja kukova.


Za koga je restorativna joga u platnu?

Ovaj način vežbanja je za ljude sa slabijom fleksibilnošću ali i za sve one koji žele svoje telo da obraduju umirujućim stilom vežbanja. Ljudi koji imaju bolove u leđima na časovima restorativne joge u platnu priuštiće svojim leđima upravo ono što im je potrebno: opuštanje, istezanje, jačanje. Kako veći deo vremena tokom dana provodimo u sedećem položaju, pršljenovi se "sabijaju" što dovodi do bolova u leđima i nepravilnog držanja tela. Vežbanje uz pomoć platna za lebdeću jogu omogućava da se poveća međupršljenski prostor i tako smanji pritisak i ublaži bol. Pored toga izvode se položaji koji će ojačati mišiće.

Kako izgleda čas?


Platno za resotrativnu jogu okačeno je na nekih 20ak cm od poda tako da se vežbe izvode na tlu u stojećem, sedećem ili ležećem položaju dok platno predstavlja pomagalo (oslonac za telo). Klasični joga položaji na taj način izvode se mnogo lakše a istezanja i uvrtanja su dublja. Određeni broj položaja izvodi se u platnu iznad tla što pruža neverovatan osećaj slobode i opuštenosti.


Kako sam otkrila restorativnu jogu?

Nakon porođaja mom telu je bila potrebna posebna nega kako bi se povratilo jer sam tokom trudnoće morala da mirujem. Za moje telo to je bilo jako teško jer sam godinama unazad bila veoma aktivna, tako da je dugotrajno sedenje i ležanje ostavilo poprilične posledice. U ovom osetljivom periodu tražila sam najadekvatniji oblik vežbanja jer mi klasični joga položaji nisu prijali. Kičma je bila kruta i ulazak u većinu vežbi predstavljao mi je bolni napor. U mom traganju pojavila se Ana Ninković sa svojim lebdećim sistemom vežbanja i preporučila mi restorativno vežbanje u platnu. Otišla sam kod nje na Rtanj gde sam završila obuku, zaljubila se u restorativno vežbanje u platnu i sada uživam u svim dražima ovakvog načina vežbanja.


Časovi Restorativne joge se održavaju u SUPAerial studiju u Beogradu, Ohridska 16

Kontakt: Tijana Marić 062 22 1813390 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page