top of page
Search

Ruke na svili – autentičan hvat


Ruke su mesto gde primamo i odakle odašiljemo energiju.

One su zadnja stanica neuronskog puta svake naše zamisli, od stvaranja naše želje u srcu, preko ideje u glavi, do načina realizacije kroz delovanje i oblikovanje u stvarnosti. Dosta ljudi ima genijalne ideje koje ostanu samo ideje i ne ostvarene želje u našem iskustvu . A to je tako jer ne koristimo ruke. Ruke kao sinonim za rad na realizovanju postavljenog cilja, ideje, želje u vremenu.


Kako se rukujemo tako i delamo. Ne treba ni stiskati nečiju ruku niti je mlitavo dodirnuti, potrebno je osetiti i dopustiti kontakt dvaju ruku.


U lebdećem sistemu vežbanja i u samom radu na svili (postoje dosta stilova : ples, akrobacije, cirkuske veštine, aerial yoga, aerial pilates , moj metod sam nazvala Lebdeći sitem jer osim vežbanja uključujem i psiho-telesni rad uz pomoć svile u svojoj praksi, masažu, rad sa decom, rad sa starijima pa je to ceo jedan sistem) veoma je važan hvat i način na koji držimo svilu.


Pokušaću podeliti svoja zapažanja o načinu na koji držimo svilu i komparativni metod koji uključuje psihologiju i biomehaniku tela u jednom, dok pokušavamo da vežbamo na svili (#aerialhammockserbia).


Čvrst hvat svile karakterističan za potpune početnike u vežbanju, zbog jedinog stvarnog straha a to je instiktivni strah od pada. Takav hvat nas ne može dugo održati na svili, brzo će nas umoriti i zahtevaće od nas promenu u načinu držanja ruku za svilu. Ali ako nastavimo da jačamo našu borbu, verovatno je da ćemo je ojačati. I sa velikim naporom nastaviti da vežbamo. A gde nas to vodi?

Šta je to što mi tako čvrsto držimo ispod dlanova.


Čvrst hvat svile jednom rukom drži prošlost a drugom budućnost. U jednoj ruci su sva prošla iskustva a u drugoj projektovana budućnost. I tu nećete videti nikada ples već borbu. Shvatite da je ovako i van svile.

Videćemo razapetog čoveka na svili.

Kada nadjemo sredinu, osetimo mekoću i ispružimo se u sopstvenoj dužini ruku na svili osetićemo božanski pokret u vazduhu. To samo može elegancija koja odiše lakoćom življenja.


Brz hvat svile govori o želji da se nešto završi jer sve što traje dugo podseća nas na naš život koji je najduža vremenska jedinica koju osećamo. Ukoliko ima tuge previše u njemu, mi se nigde ne možemo dugo zadržati pa ni na svili.


Konfuzan hvat svile je mnoštvo pokreta bez nekog isplaniranog niza, gde se samo želimo uplesti u svilu, uvrteti se i na silu uspeti i ako ne ide, mi ćemo da nastavimo da silimo do uspeha. Gnev.


Dodir bez dodira svile - kada želimo dati dublji smisao ovom vežbanju a ne pronalazimo ga, opsednuti smo znanjem, i jedino što nam ostaje je da se mazimo, mirišemo i dodirujemo svilu tumačeći od kog je materijala napravljena.


Tudji dodir svile je način na koji uzimamo pokret od drugih a ne udubljujemo se u sopstveni doživljaj hvata, samo želimo što više naučiti, savladati trikove na svili kako ne bi siromašni postali.


Autentičan hvat je uvek otvoren dlan, čak i kada je skupljen. I nastaje ples.

Ples u vazduhu sa sopstvenom veličinom koja nije veća ni bolja od drugih već je stvarna, prisutna i autentična veličina.

Ovakav autentičan hvat te odmara u sopstvenom pokretu, na lak način se penješ ka nebesima gde te svila ali i skromna duhovnost u svakodnevnom životu odvode.


Put je važan.

Pre nego poletiš treba evolutivno se kretati, nisko od poda, preko kolena, do uspravljenosti u svojoj veličini i uzletati na krilima svoje dobrote u najlepši let (to mogu oni koji prihvataju autoritet stvaranja) .

Nemaju sve ptice istu visinu letenja . Svako ima svoj prostor u kome se najlakše kreće i to je suština lebdećeg sistema življenja i vežbanja.


Uskoro počinju on line časovi za potpune početnike koji žele da osete i pronadju svoj autentičan hvat.


Više informacija o svemu na www.lebdecisistem.rs

S ljubavlju

Ana Ninković



24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page