top of page
Search

Šta menja na našem telu Aerial (Lebdeća) joga, a šta ne ?



Razlika izmedju hata joge i lebdećeg sistema vežbanja


Za razliku od hatha joge ovaj stil vežbanja od vas zahteva daleko veću prisutnost na času ali i prisutnost samog instruktora u praćenju rada vežbača, jer ne radite sami već u društvu platna sa kojim se treba dobro upoznati. Na časovima rekreativne joge vam instruktor na početku časa kaže da radite u granicama prijatnosti i dosta praktikanata to i učini jer pomoću sile gravitacije koja deluje na njegove mišiće dobijaju na vreme jasnu poruku od tela gde su granice.


Kada vežbate na platnu (hammock) ukoliko niste dobro centrirani i ne vežbate postupno od samog početka već dodjete na probni čas ili ste samo u velikoj grupi pa instruktor ne obrati pažnju na vas, platno vas povuče i tada može doći do istegnuća ligamenata i drugih mikro i makro povreda.


Ukoliko radite sa instruktorom koji je dugo godina bio instruktor hatha ili neke druge joge ili pilatesa a onda se pažljivo upoznao sa platnom i završio kurs pa zatim saradjivao sa svojim mentorom i osmislio pažljivo program na platnu onda su prednost koje ovaj stil vežbanja donosi vašem telu sledeće :


Povećanje fleksibilnosti

Stabilizuje krvni pritisak i smanjuje nivo holesterola

Povećava se maksimalni unos kiseonika

Ublažava simptome od spazma u ledjima i skolioze(ne leci vec ublazava)

Kod nove hernije može odložiti hirurški zahvat

Produžuje ligamente

Opušta mišiće privremeno

Poboljšavaju se proširene vene

Boja kože na licu je zdravija


Reći ćete da su dobrobiti iste kao i kod hatha yoge i u pravu ste samo se ovde rezultati daleko brže postižu, ne opterećuju se vratni pršljenovi ako želimo otići u inverziju, povećava se fleksiblnost u kraćem roku i zato je sjajna dopuna ostalim sportovima.


Šta neće promeniti Aerial ili Lebdeća joga?

Obično se veruje da je cirkulacija ta koja se menja na časovima Aerial joge, ali naš cirkulacioni sistem zna kako da usmeri protok krvi i ne treba joj gravitacija da bi radila svoj posao.

Kada smo ispravljeni oksigenisana krv se ispumpava u celo telo uključujući i naš mozak a dezoksigenisana krv se vraća u vaše srce .

Viseći naopako šalje se više krvi u glavu i tada krv bogata kiseonikom ali i krv siromašna kiseonikom ide ka glavi. Ne povećava se količina nutritijenata u krvi koji ulaze u naš mozak , zapravo smanjujemo protok dobre krvi. Ovim se objašnjava zašto smo osetljivi kada se okrenemo naopačke. To ne znači da je okretanje naopačke loše već da su efekti prolazni.


Ali kada smo okrenuti naglavačke to prija našim ledjima

Medjutim za ledja koja su dijagnostifikovana nekom patološkom promenom dizajnirana je terapeutska inverzija na platnu (kao i u terapeutskoj jogi) gde se platno postavlja par centimetara iznad poda a instruktor vam objašnjava postupno kako da udjete u platno i kako da izadjete iz njega i na taj način možete prolongirati hirurški zahvat kod hernija na diskovima kičme.

Često se bol u ledjima javlja zbog slabog jezgra pa u tom slučaju vam istezanje preko platna može napraviti veće probleme, zato je važno da pre nego krenete na Aerial yogu napravite intervju sa svojim polaznicima ali i kao iskusan instruktor uradite par test vežbica pomoću kojih ćete uočiti sa kakvom posturom i anatomijom ustvari ćete raditi.


Ljudi sa srčanom isuficijencijom i glaukomom kao i definisanim problemom kičme treba da izbegavaju inverzije, posebno u platnu.


Moja preporuka jeste da pre nego što krenete na časove ili možda kurs Aerial yoge osigurate se da je instruktor obrazovan, strpljiv i pažljiv i da poštuje ritam grupe.

Ukoliko želite da završite kurs za instruktora aerial ili Lebdeće joge vidite kakav će instruktor da obavi intervju sa vama, koliko će ga interesovati vaše predhodno iskustvo i znanje ili će vam samo dati broj žiro računa za uplatu kursa.

Posao instruktora Aerial yoge je pre svega veoma odgovorno zanimanje koje zahteva veliko znanje o ljudskoj anatomiji i fiziologiji a samo vežbanje uz kompetentnog instruktora koji je pri tom drugačiji od ostalih jer je izabrao-la ovaj posao je radost koju možete samo videti na licima dece u parkovima i na časovima Aerial (Lebdeće ) Joge.

228 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page